Nu händer det grejer!

Hej!
Vet Ni vad?! Idag är dagen då det ska flyttas ut ur min lägenhet!
Egentligen har jag tusen grejer att fixa just nu, ringa hit och dit och vänta i telefonkö sådär länge så man oroar sig det ska vara slut pengar på mobilen innan någon ens sagt hej!

Men men idag vill jag egentligen bara hem till Kusmark och storbaka, har inte bakat sen i söndags!
Riktigt tråkigt, jag längtar jättemycket ju!
Har så många recept så det blir svårt och bestämma vad jag ska börja med ikväll eller imorrn ; ) !

& för den delen ska jag förbi Farfar på kalas imorrn, han fyller 91 år & är en riktig pärla!
En ärlig en haha kan ploppa ut lite vad som helst ur den mannens mun, men det är samtidigt charmigt beroende på vad han säger såklart haha.
Inte varje dag man far på 91års kalas så det  kommer vara en massa fina tårtor där!

Men tills jag äntligen ska ha fått baka något så lägger jag upp min absoluta favoritefterrättspaj!
Mamma brukar göra den och nu även Joels mamma! Så jag har ätit den två helger i rad nu, Ni måste testa den!




Irenes Underbara digestivepaj
 
200 g digestivekex
100 g smält margarin
Smula & blanda, tryck sedan ut i en pajform.
 
3 dl grädde
½ ask philadelfiaost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädde hårt, blanda sedan i allt och rör ihop.
Häll över.
 
Lägg frysta hallon och blåbär ovanpå.
1 påse drottningkräm
Vispa och häll över.
 
Gör dagen innan och ställ i kylen.
Servera med glass och njut :)

Nej nu är det dags jag sätter igång med packningen igen, vi hörs snart & ha en härlig fredag!

Åh, va härligt!!

Ja jag säger då det! Åh så himla härligt!!
Nu ha jag för en timma sen kommit hem från kotknäckarn & han sa att det går framåt så nu kanske jag inte ska dit på ett tag : ) Lite ont än och så men får fortsätta med lite skidor nån vecka till så kanske det gör susen!
Som skönt på nåt sätt att höra hur det riktigt knakar till tusen då han knäcker, skumt haha.

Och ännu härligare nästan haha är att de ringde från AF i morse och UGA gruppmötet var inställt idag, sing hallelujah! Sååå roliga och givande är de mötena, not herregud är ju helt värdelöst!

Sen så kanske jag och Joel har en lägenhet / rum på G i Solna, hoppas hoppas hoppas!
Han skulle skicka bilder och pratade om kontrakt och så, låt han inte dra sig ur det skulle va tungt.
För nu har jag skakat hand med en som vill hyra min lägenhet redan från 1 feb alltså på söndag.
Så det blir att bo hos Joel och hemma i Kusmark en månad!
Ja jag ska hålla Er uppdaterade på hur det blir!

Nu ska Ni få se vad jag roat mej med ; ) använt pepparkakformar av stjärnor till havrekexdegen, ser knappt ut som de kexen men fina : ) .



Håll nu tummar & tår för att jag & Joel ska få kontrakt på den i Solna! : )


Kolasnittar med ingefära

Det här var ett av de recepten Agnetha tyckte jag skulle baka, dom var jättegoda verkligen!
Dom ser ju kanske inte så roliga men gud ändå mumsiga är de!
De är lite knäckiga,sega och saftiga mmm!

& så var det roligt att testa något med ingefära i!
Överraskande gott har varit lite skeptiskt mot den kryddan men jag visades ha fel!



Knäckiga kolasnittar med ingefära
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2¼ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen ingefära ( egentligen 1 tsk men jag körde på en halv )

Ugn 175 grader.
Vispa mjukt smör, sirap & socker krämigt.
Tillsätt vetemjöl, bikarbonat, vanilj & malen ingefära och rör om.
Gör två längder av degen och lägg dem på bakplåtspapper och platta dem lite.
Räffla dem med en gaffel & grädda dem gyllene 10-15 minuter.
Låt dem svalna lite men inte för mycket så de hinner bli hårda innan du ska skära dem.

Mums mums mums vad goda! : )


Bakning i massor!

Som lovat så lägger jag upp Chokladkokoskakan som jag bakade igår, den är så himla god att oj!

Annars så knallar och går det... Tyvärr inget framsteg på lägenhet/rumsletandet i Nacka och Solna.
Det känns lite tungt måste jag erkänna, men hoppas det ska ordna sig...

Jag och Joel är kvar i Svansele och lever lyxliv ; )
Har varit duktig och bakat två saker idag med, men det får Ni veta framöver vad det blev!
Det blev då efter Agnethas önskemål, så ofta som hon bakat efter jag och Joels så ; ) .



Saftig Chokladkokoskaka ♥
4 ägg
6 dl socker » Vispas ihop, lite pösigt.

3 dl vetemjöl
8-9 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
180 g smör
+ ca 80-90 g mörk grovhackad blockchoklad

Glasyr : 75 g smör, 2 dl socker, 1 ½ dl sirap, 1 ½ dl grädde, 200 g kokosflingor.
Vispa ihop allt utom kokosflingorna i en kastrull & låt sjuda 5 minuter, så den tjocknar.
Ta kastrullen från plattan, tillsätt kokosen och rör om.

Botten : Smörj en långpanna & häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 15 minuter.
Ta ut & bred över glasyren. Stoppa sedan in i ugnen ca 10 minuter till så glasyren får lite knäckfärg.




Nu ska jag gå & smaska efterätt & sen blir det film och godis i fulla muggar!
Kram på er!

Succékaka

Hejsvejs!
Då var det lördagafton igen!
Den här dagen har gått så fort trots att jag vaknade tidigt i morse & roade mej med att se b:iga talkshows som ja, va hette den nu då?!
Jo Rachel Ray, den kändes som en smygkopia av Martha Stewart fast som sagt b:ig!
Sedan bar det av vid 9 med (ursäkta uttrycket Joel) Skruttsaaben mot Svansele, 6 mil in i skogen jajemen!
Här är det så underbart fridfullt & vackert, älskar att vara här!

Som varje gång man är i Svansele så har vi godfikat och ätit efterätt ett antal gånger redan, helmumsigt  ;). 
&  idag har jag faktiskt stått för två av godkakorna själv!

Jag har bakat två av mina favoritkakor här.
Chokladkakan med chokladglasyr :Succékaka och en saftig Chokladkokoskaka.

Så idag lägger jag upp Succékakan, mer hinner jag inte nu utan Ni får bärga till den supergoda Chokladkokoskakans inlägg imorgon ; ) .



En Äkta Succékaka
Ugn 175 grader
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1- 1,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr : 2 dl grädde, 2 dl socker, 2 msk sirap, 100 g mörk blockchoklad & 100 g smör.

Börja med att smälta smöret i en kastrull, ta av den från värmen & rör ner socker & ägg.
Sedan blandas kakao, vetemjöl, vanilj & bakpulver en bunke. Häll ner kastrullens smet i bunken & rör om.
ta ett bakpapper och vik så det blir en form på ca 35*20 cm och bred smeten som ett jämnt lager där i.
Grädda 15-20 minuter & vänd sedan kakan upp och ner på ett bakpapper.

Glasyr: Blanda grädde, socker, sirap & blockchoklad i en kastrull. Låt den koka under omrörning ca 10-15 minuter tills den tjocknat & chokladen smält.
Ta av kastrullen från spisen & vispa ner smöret i små klickar.
Låt glasyren svalna lite och bred den över kakan, strö sedan flagad mandel över.




Som sagt är det här en kaka väl värd sitt namn, tror den går hem hos minst 99% av Sveriges belfokning!
& den procent som inte skulle gilla den kan jag inte förstå, men isåfall gillar de säkerligen inte choklad och det är ju inte annat än oförståligt ; )

Ha en fin lördagkväll!

Kornkex

Är hos Joel & vi har nyss ätit godmiddag , mätt som en sprätt : )
Härligt & komma hit trots att jag vet han ska jobba från klockan 9 och hela natten, men sen är han ledig imorrn & hela helgen!
Så då blir det baka och mysa i Svansele, riktigt länge sen jag var dit nu, längtar!

Annars har det varit en lugn & harmonisk dag, hoppas på att en ska svara som vill hyra ut en del av sin lägenhet i Nacka men ja, vi är säkert en av hundra som skrivit till personen så...

Här har jag bakat Kornkex som jag hittat i någon bok nån gång! Tyvärr hade vi inte kummin hemma eller någon annan liknande brödkrydda så jag satsade mest på olika mjölsorter.



Kornkex

50 g smör
1,5 dl kornmjöl
1,5 dl dinkelmjöl
1tsk kummin stött i mortel
1 tsk salt
1 äggvita
1 dl filmjölk

Blanda smör, mjölsorterna, salt & kummin. Tillsätt äggvita & filmjölk, blanda till en kladdig deg.
Låt degen stå i kylen minst 30 minuter.
Kavla sedan ut den på bakplåtsapper och forma hur du vill!
Gräddas 175 grader ca 20 - 30 min.


Vad är din favoritbrödkrydda eller vilken skulle du tipsa om att ha i bröd eller kex? : )

Mitt goda blåbärsbröd!

Tänka sig att det redan är Onsdag igen, det gör då absolut ingenting ; )
Inom några dagar vet jag & Joel förhoppningsvis hur det blir med Stockholm, spännande och nervöst!

Vill ju verkligen kunna flytta så att det går att söka in på utbildningen, men oj vilken skillnad att bo i Stockholm motför här! Jag är ju en riktig skogsmänniska egentligen & älskar att kunna fara hem till Kusmark när jag vill!
Men samtidigt är ju Stockholm bara ett flyg ifrån så det är ju bara åka hem & hälsa på då det går : )

Jag blev då så sugen på att komponera ihop en blåbärslimpa och så blev det.  
Fin färg, saftig, smaskig och väldigt enkel att slänga ihop!



Sandras saftiga blåbärslimpa
Ugn 200 grader, mitten.

3 dl havregryn
3 dl kornmjöl
1 dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 tsk bakpulver
1 dl blåbärsylt
4 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt sedan sylt & filmjölk, rör om till en kladdig deg.
Smörj en "kladdkakeform" , häll ner smeten & släng in i ugnen ca 25-30 minuter!

Nu ska jag ta och spåna vad som ska bakas härnäst & kolla in nya tårtfat, finns så himla många helt  underbart vackra. Jag vill ha!!

Brödbakning & lägenhetsletande!

Senaste dagarna har det bakats har det också hunnits bakas en del bröd, inte bara kakor & bakelser : ) och hur gott är det inte med hemmabakat nygräddat bröd, mmm!

Annars så har jag varit hos kiropraktorn idag och knäckt igen, två veckors vila från promenad men han tyckte skidor eller cykling vore en bra idé för att det gör inte ont och muskeln behöver tydligen hållas igång. Så får väl se om jag orkar ta mej an nå sånt haha.

Men över till något glädjande! Jag har fått veta två kommuner som det finns rätt stor chans att bli antagen till Bageri och konditoriutbildningen! : )
Bara jag flyttar i mars och söker för hösten och alltså bor i en av de kommunerna så jag är folkbokförd i rätt kommun. Så nu söker jag och Joel lägenhet i Nacka först och främst, får se om det finns nån chans att få tag på någon från 1 mars. Är ju bostadsbrist i Stockholm så känns nervöst plus att de ju inte kan lova att jag får en plats i utbildningen.
Men hopp finns! 
Så vem vet kanske blir det Stockholmsbor av oss! Oj oj vi som är såna typiska Skellefteåbor haha .

Ta nu och baka detta goda & enkla bröd : )



Dinkel & kornbullar
ca 9 st stora bullar
Ugn 225 grader  ca 15 min.

1-2 dl linfrön
5 dl dinkelmjöl
3 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 burk kesella 2,5 dl
3,5 dl mjölk
1,5 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser först, i en bunke. Tillsätt kesellan, mjölk, vatten & frön.
Rör om till en kladdig deg.
Ta en bakplåtsklädd plåt och platta ut med sked till runda bullar.
Sen är det bara att grädda.


Ha en fortsatt fin dag allihopa : )

Hoppfull!

Idag känns som en toppen dag! : ) 
( Förutom att jag har så ont i rygg & ben att jag fortfarande håller mej still. Aj aj. )

Imorse vaknade jag av Joel som kramade på mej, helt underbart & dessutom gav han mej hopp! Hopp, för att han hittat några Vuxskolor utanför Stockholms kommun med Bageri & konditoriutbildning. 
Bara några mil utanför Stockholm, men förhoppningsvis ska inte de ha prick lika hårda regler som de inne i Stockholm har om att inte ha gymnasiebetyg för att bli antagen.

Så nu håller jag tummar & tår, snälla gör det med mej! På att de ska säga att det finns möjlighet att bli antagen om jag flyttar dit & söker utbildning för hösten!
Hoppas, hoppas hoppas, väntar på svar!

Medans jag hoppas så har jag såklart också hunnit baka, ovanligt då njaa ; )
& så är jag ju hemma på landet & umgås med familjen, helt enkelt en toppen dag!



Dammsugare & arraksbollar
1 sockerkaka / 400 g kaksmulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Arrak eller punch, några droppar beroende på vad man gillar!
50 g smör

Dammsugare, garnering:
marsipan, smält choklad

Arraksbollar, garnering:
T ex kan man ju ha kalas eller chokladströssel, hackade nötter eller kokos.

Blanda sockerkakan med florsocker,vanilj & kakao, tills allt är krossat & droppa i smaksättningen.
Tillsätt smöret & rör nu om nogrannt. Ställ sedan i kylen en stund.
Dammsugare: Kavla ut marsipanen & rulla ut korvar av degen i valfri storlek. Sen är det bara att rulla in i marsipanen & doppa kanterna i smält choklad.
Arraksbollar: Forma till bollar & rulla dem sen i smält choklad & efter det i tex hackade nötter.




Ja, nu blir det ner & babbla med de andra & äta godis & kakor : )
Måste få fråga, vad tycker Du ser godast ut av det jag hittills bakat & lagt upp på bloggen?

Heavenly cookie!

Bakat & smaskats godsaker är det som gjorts senaste dagarna & det i härligt sällskap.
Det är ju så livet jämt borde få vara : ) !

Den här helt UNDERBARA Miljonärskaka ur den älskvärda boken "Åh, choklad!" bakade jag & smaskade på igår!
Den är en äkta 10 poängare men den tar lite tid att göra, men det tiden är väl värd att undvaras!

Det är alltså en mördeg som botten, en kola till fyllning & tre sorters choklad på toppen av kakan!
Den här måste Ni prova, det kommer Ni inte att ångra en sekund då Ni smakat den!



Miljonärskaka
Botten: 1 dl vetemjöl, 2msk socker & 50 g smör.
Kola/karamellen: 50 g smör/margarin, 5 msk
farinsocker & 4 dl kaffegrädde.
Ovansida: 75 g mörk choklad, 75 mjölkchoklad & 75 g vit choklad.

Ugn 175 grader.
Blanda till degen i en bunke & knåda ihop till en boll. Smörj en bakform med ca 18 cm sida & platta ut degen i den.
Grädda i ca 20 min & låt kallna i formen.
Ta en kastrull & lägg i smör, farin & grädde. Värm först svagt så att sockret smälts. Koka sedan upp en stund & rör om medans. Låt det sedan sjuda i ca 30 minuter,tills den tjocknat & fått fin kolafärg. Sedan breds den ut över kakan.
När det svalnat,smält chokladsorterna i varsin tallrik & ringla dem över så blir det ett snyggt mönster!
Ställ kakan i kylen eller frysen & skär valfria storlekar!



Tips!
Baka den redan ikväll och bjud någon du tycker om & bara njut tillsammans av denna smarriga godiskaka! : )

Ha en fortsatt fin lördag!


Kotknäckning, chokladcrawings & bakning!

Åh äntligen har jag bakat igen, det är som balsam för själen för mej !

Men först var jag duktig & var till kiropraktikern, han var toppen vred,slet & knäckte i mej. Det kanske låter som han var det motsatta men haha.
Hoppas det gör susen så jag slipp ha så fruktansvärt ont i min dumma sätesmuskel!

Senaste dagarna har jag mest fått suttit still som en staty, vilket gjort att det kliat i fingrarna av alla bakaridéer som ploppat upp!

Eftersom jag även har STORA chokladcrawings denna torsdag, Ni vet såna som gör att om man inte skulle få sig nå choklad så skulle man helt ärligt vilja lägga sig under täcket & gråta. & man skulle absolut inte komma fram förrän någon trollat fram a lot of chocolate.
Så idag kanske Ni förstår att det blev mycket choklad inblandat i bakverken ; )

Jag bakade ett recept ur boken "Sagolikt gott!" Tryffelsnitt, en liten chokladbakelse.
Sedan bakade jag stora kladdchokladmuffins med hälften jordnötter & hackad mörk blockchoklad.
Den resterande parten blev med Marabous daimchoklad & grovhackad mörk blockchoklad. Mmm och tro mej båda sorterna är mycket loveable!
Sist men inte minst så bakade jag också mina älskade havrekex, ett måste till kvällsfikat!

Hoppas Ni hittat Er ivarjefall något recept Ni inte annat än MÅSTE prova ur min bakarblogg
Önskemål får absolut ges på vad jag ska baka, det vore bara roligt !

Ha en fortsatt sockersöt chokladsmaskardag, det ska jag! : )



Tryffelsnitt, små läckra chokladbakelser
16 bakelser
Botten: 100 g mandelmassa, 1ägg, 2tsk kakao
Tryffel: 2½ dl vispgrädde, 100 g mörk blockchoklad
Garnering: Jag använde maj av mandelmassan & gjorde små bollar, men man kan ju ha allt från chokladbönor/nötter/färgglad godis eller dylikt.

Riv mandelmassan på rivjärnet, grova sidan.
Vispa upp ägget, tillsätt mandelmassa & kakao. Vispa med elvisp, pösigt.
Rita en 20*20 cm stor fyrkant på bakplåtspapper, bred ut smeten jämnt.
Grädda botten ca 5 min på 200 g. Svep in den då den svalnat i folie så den inte torkar.
Värm grädden så den blir het. Bryt i chokladen & ställ kastrullen på sidan och rör om tills den smält.
Häll i en skål, rör om lite. Låt den stå i kylen ca 45 min och vispa till den nån gång under tiden. 
Sedan vispas den fluffig & fast med elvispen. 
Bred sedan krämen över kakan ända ut i kanterna, jämn yta. Spola en kniv i hett vatten & dra över så blir ytan slät.
Skär i bitar, sen är det bara & garnera & helst serveras dessa godbitar kalla!



Stora kladdchokladmuffins hälften iblandat jordnötter & blockchoklad / daimchoklad & blockchoklad
Ugn 200 grader ca 10 min, 10 formar.

100 g mörk blockchoklad, 100 g margarin, 2 ägg, 2½ dl socker, ½ tsk vanilj ,
1 krm salt, 4 msk kakao, 2 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver

Garnering: Hackad daimchoklad / jordnötter

Smält margarin, blanda sedan alla ingredienser till en smet & häll över margarinet.
Rör om, hacka sedan mörk blockchoklad & blanda ner i smeten.
Placera 10 formar på en plåt, dutta ut lagomt ivarje & garnera med mycket daim choklad eller jordnötter!


Tårtkalas!

Mamma hade ett av sina försenade 50-års kalas i helgen. Jag & fjorton andra var där och njöt av god förrätt, huvudrätt & efterrätt!
Jag hade tipsat henne om en  marängtårta med rice krispies och härlig chokladkräm som min "svärmor" brukar göra.
Så den fixade hon ihop & god som alltid blev den!

Måste tillägga från det ena till det tredje hur jag dog en bit idag.
Min dröm är att få utbilda mej till bagare & konditor. Trodde jag hade funnit sättet, men icket.
Finns några vux-skolor i sthlm som har den utbildning och den låter helt perfekt men nej, för att jag gått gymnasiet så skulle de inte ta in mej. Även om jag skulle flytta till Sthlm för att vara folkbokförd där & kunna söka in så finns nu tydligen i princip ingen chans att få en plats. Dör en bit till.
Hur kan det vara så?? Att det ska visa sig att det är bättre att INTE ha gått gymnasiet klart eller haft IG i alla ämnen, känns så hårt då man trodde det skulle ha ge att nå att ha försökt hela gymnasiet.

Ingen som har något tips? Bra förslag hur jag ska göra nu?



Marängtårta med rice krispies & härlig chokladkräm
10-12 bitar

Maräng:
3 äggvitor
2½ dl socker
3 dl rice krispies (frukostflingor som blir supergoda i ugnen)

Fyllning:
1 dl vatten
2½ msk vetemjöl
50 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vispgrädde

Garnering:
30 g mörk choklad

Marängen: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under fortsatt vispning & vispa minst 5 minuter tills marängen är blank.
Vänd ner rice kripies. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda i mitten av ugnen 1timma. Ta ut och dela marängen i två delar.

Fyllning: Koka ihop vatten & vetemjöl till en tjock smet.
Ta kastrullen från spisen och vispa i bitar av choklad & smör. Vispa tills allt smält.
Tillsätt florsocker & äggula och vispa till en jämn kräm. Bred krämen på ena marängen.
Hit kan det förberedas dagen innan. Förvara då botten med krämen svalt. Den andra torrt framme.
Vispa grädden & bred den över krämen. Lägg den andra marängen över.
Smält choklad över vattenbad & ringla med sked över tårtan.
Låt gärna tårtan stå svalt en stund innan servering!

Leilas choklad cupcakes med chokladfrosting

Godkväll!
Då var det fredag igen.
Känns som det varit fredag hela veckan i tre veckor nu med alla högtidsdagar! Me like!

Imorse innan jag åkte på landet igen efter en social dag i stan på torsdagen var jag & shoppade fina muffinsformar och annat inför bakningen.
Tänka sig vad mycket fina grejer för bakning det finns, kunde ju önska man hade obegränsat med pengar, oj vad som skulle inhandlas då!

Bestämde mej för att det idag skulle bakas ett recept ur boken A piece of cake av mysiga Leila Lindholm.
Hon är helt klart min favorit tv-person med delad plats av Ernst såklart!
Dom två är kreativa som få & ser potential i det som de flesta andra ser som skrot. & hur underbart är inte det egentligen?!

Dessa smaskiga Chocolate cupcakes med chocolate frosting blev det alltså, chocoholic som jag är!



12st cupcakes stod det i boken men jag skulle tipsa om att göra 14st då de lätt jäser över i ugnen.

3 ägg
2½ dl socker
1tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad (jag använde mörk blockchoklad)

Ugn 175grader.
Vispa ägg, socker & vaniljsocker vitt & poröst.
Smält smöret, häll i gräddfil & kaffe rör ner i smeten.
Tillsätt sedan vetemjöl, kakao & en nypa salt.
Hacka chokladen grovt & smält över vattenbad, häll över smeten & vispa om lite.
Ta en plåt, placera ut ca 14 st formar & fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter & låt svalna.

Blanda medan cupcakes svalnar frostingen.

60 g mjukt smör eller margarin
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g philadelhiaost
1 msk varmt kaffe

Rör smör,florsocker, vaniljsocker, kakao & osten krämigt. Rör sist ner kaffet.
Bred frostingen på cupcakesen & dekorera med t ex strössel eller som jag gjorde med gelehallon!




Visst blev dom söta? : )


Endorfinkick!

Ja man kan ju fundera om man inte får sig en riktig endorfinkick då man äter dessa brownies, så goda är de! Ett måste i varje frys!
 
Jag är lika galen i allt som innehåller choklad som karaktären Miranda i Sex and the city! Tror vi är en hel hög som känner igen oss i hennes beteende ; ) det är som om man aldrig får nog.

Då bestämmer man sig för att nej nu får det vara nog, nu ska jag spara lite till imorgon jag är ju så mätt & sen 5 minuter senare så är man där igen & smaskar!
Haha lyxiga i-landsproblem : )            



Här är som lovat recept & bilder på :
VÄRLDENS godaste browniekladdkaka med jordnötter!
200 g mörk blockchoklad
200 g smör eller margarin
4 ägg
4 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
3 dl vetemjöl
1½-2 dl  saltade jordnötter (eller t ex hasselnöt /solroskärnor/ mandel )

Sätt ugnen på 175 grader & smörj en kladdkakeform.
Smält smöret i kastrull & bryt ner chokladen, rör om tills allt är smält & jämn som en smet.
Ta fram en bunke & knäck ner äggen. Tillsätt salt,vaniljsocker & socker, vispa poröst.
Blanda ner bakpulver,vetemjöl & chokladblandningen. Sedan är det bara att tillsätta lite kakao efter behag & nötter efter behag sen i formen & in i nedre delen av ugnen 30 minuter.

Tips!
Efter kakan svalnat : frys in den ett par timmar om du ska flytta över den i kakburkar, den är en äkta brownie & kladdig!
Annars bjud på den direkt som chokladtårta tillsammans med gammeldags gräddglass; vanilj med chokladkross!



Bakardag i det stora röda huset med vita knutar

Imorse tog jag & min ena syster Isabell bilen för att åka bort från stan & mot det stora röda huset med vita knutar.
Där är det lugnt & skönt, massor av skog, vovvar, familjen & ett perfekt kök för bakning! Home sweet home... 

Har bakat världens och då menar jag VÄRLDENS godaste browniekladdkaka med jordnötter i, alla som känner mej vet att den bakas ofta den! Sen har jag även bakat en limpa med lingonsylt i, mycket saftig och god.

Brownies recept & bilder kommer senare ikväll eller imorgon, den är ett måste enligt mej i varje människas receptbok!
Men här är recept & bild på limpan:
Saftig lingonlimpa
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl dinkelmjöl
3 dl havregryn
1-1½ dl linfrön
1 tsk salt
4 tsk bakpulver 
4 dl filmjölk
1 dl lingonsylt

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader, blanda efter det ner alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölken & rör om nogrannt innan du blandar ner lingonsylten, även den nogrannt.
Smörj en vanlig rund form med löstagbar kant t ex den som brukar användas till kladdkakan.
Häll sedan i degen & grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Sen är det bara att öppna formen då den svalnat och skära så du får två halvmåneformade limpor.

Lätt som en plätt så har man hemmabakad limpa : )



Delikata sockerkringlor & chokladdoppade hästskor



I lördags bakade jag av vanlig mördeg två olika sorters kakor! 
Det som är så perfekt med mördeg är att man kan ju variera så mycket vad det blir för kaka i slutänden. Både utseendemässigt och smakmässigt.

Det kliade i fingrarna efter att få vara kreativ & sen är det stort plus att de dessutom blev riktigt delikata! ; )

Mördeg
200 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl

Smöret finfördelas i mjöl och socker sedan blandas en äggula ner & man blandar snabbt ihop en deg.
Låt sedan degen stå i kylskåpet minst 30 minuter.
Bara forma & använd dina idéer sedan in i ugnen på plåt tio minuter i mitten, 175 grader.





Underbart goda havrekex

Bestämde mej dagen innan julafton för att baka havrekex & har sedan dess hunnit göra dem 3 omgångar, så goda är de med smör & ost!

Havrekex är för mej & min familj något man jämt fått fika hos farmor då hon levde, det och sju sorters kakor, tre sorters bullar, limpa, tekakor och ibland även tårta på det!
Det är nog därifrån jag blivit bortskämd med stort & gott utbud hihi.
 
Hon var en pärla på allt min farmor och särskilt baka, jag ska öva upp mina skills så att de en dag är nästan lika bra som hennes!

Det här är inte hennes recept men dom påminner ändå mycket om dem!

Jag valde att göra mina med hälften dinkelmjöl och hälften vanligt vetemjöl. Men det är en smaksak, kanske vill du hellre ha grahamsmjöl eller rågmjöl i dina huvudsaken de blir beroendeframkallande goda ; )
 
Underbart goda havrekex
150 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
1,5 dl dinkelmjöl, gärna Dinkelbodens ekologiska!
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan smältes smör/margarin i en kastrull på spisen.
Då det smält häller du i mjölken & värmer tills det nästan kokar.
Mät upp havregynen i  en bunke & slå över smöret & mjölken.
Rör om och låt det stå & svalna & svälla i bunken.
Efter det tillsätts de två mjölsorterna, bakpulver,socker & salt.
Arbeta ihop till en deg. Ta sedan hlav degen & kavla ut först med en vanlig kavel och sedan med en kruskavel.
Tryck ut valfria formar, jag använde stora drickesglas.
Brukar bli två plåtar av degen och cirka 25-30 stycken.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min beroende på hur gyllene du vill ha dem!

Njut sedan av dem med smör & ost, leverpastej eller annan favorit! Passar utmärkt till mjölk eller thé!
Hoppas dom uppskattas lika mycket av dej som de gör av mej!

/Sandra


En sockerbagare hon bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen...

Eftersom jag är ett tvättäkta kakmonster, chokladoholic och brödoman och dessutom drömmer om att bli bagare & konditor så startar jag nu denna blogg.

Ska bli roligt att få pyssla på med min egna bakarblogg med bilder och recept då jag bakar så ofta nu för tiden!
Kan hända vissa bilder kommer vara suddiga, ska bli bättre på att komma ihåg att använda den riktiga kameran istället för mobilens!

Hoppas Ni hittar Er något som fastnar på näthinnan & Ni känner ni bara måste provas!  
För kom ihåg smaken är som baken bred! ;)

Ha en sockersöt dag!
/Sandra

RSS 2.0