Lyxigt värre

Idag så var Joel en riktig gullesnutt!
Han lagade oss plättar till lunch, oh ändå det var så gott! Vi åt upp alla :D !

Älskar att man kan variera så mycket vad man har på plättarna dessutom.
T ex sylt & grädde/glass, smör & socker, skinka & ost, räk eller skinkost med mera, listan är oändlig, mums! : )
 


Stora plättar, ca 11 st
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
Smör eller margarin till stekning

Blanda först mjöl & salt i en bunke. Tillsätt sedan hälften av mjölken & vispa till en jämn smet.
Häll sedan i resten & vispa sist i äggen.
Stek i stekpanna, först hög värme & sen skruvar du ner något/några snäpp.

Nu är det ju inte så länge kvar till middagen, oj vad klockan går då man ställt om den!
Ha en mumsig Söndag Ni med! : )

Ljuvligt goda kolakladdmuffins!

Fredag igen wihoo : ) !

Idag mina damer & herrar, har jag efter att ha sett på tusentals recept fixat ihop ett eget recept! Man skulle kunna säga att det är en form av kladdkaka med smak av kola som jag valt att toppa med chokladsmörkräm!
Dom blev så goda, så goda, så goda! Jättenöjd trots de inte blev så ståtliga : )

Blev härligt kladdiga & sega med en mumsig kola & vaniljsmak.
Dessutom gjorde jag en frosting med mycket chokladsmak & dekorerade även med små söta godissvampar.



Ljuvligt goda kolakladdmuffins!
50 g margarin
½ dl raps- eller matolja
2 ägg                                                              
1 dl  brunt farinsocker
1 ¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 - 5 tsk vaniljsocker
1-2 krm salt
1 tsk bakpulver     



Frosting :
70 g margarin
120 g philadelphiaost
4 msk kakao
5 dl florsocker

♥ Ugn 175 grader, mitten.
♥ Smält margarinet i en kastrull & tillsätt oljan.
♥ Vispa i en bunke ägg, farin & socker lite pösigt. Rör ner smörblandningen.
♥ Blanda i de torra ingredienserna & rör om någon minut, till en jämn smet.
♥ Dutta ut smeten i fina muffinsformar, till ca 2/3.
♥ Grädda ca 10-15 minuter, de tar ihop & blir härligt sega & kladdiga då de fått svalna.
♥ Rör frostingen till en härlig kräm & spritsa på, dekorera dem sedan sött! : )

Hoppas Ni får ha en alldeles underbar fredag, här ska det njutas : ) !


Ljuvligt god päronlimpa

Idag bakade jag som planerat en stor limpa med skållningen i & den blev SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ god : )
Gjorde den med 2 dl päron hackat i småbitar, så det fick en ljuvlig sötma!



Ljuvligt god päronlimpa
Dag 1 :
Skållning : 3 dl kokt hett vatten, blanda ner 1 dl rågmjöl eller annat mjöl du gillar.
Vispa & låt stå över natten.

Dag 2:
30 g jäst
1 ½ tsk salt
1,5 msk smör
2 dl päron hackat i småbitar, Conference valde jag
2 dl grahamsmjöl
5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 ½ dl hett vatten
1 ½ dl ljummet vatten



♦ Ta fram en stor bunke, vispa ner skållningen & det heta vattnet.
♦ Blanda jästen & ljummet vatten i en liten skål, vispa, häll ner i den stora bunken då det är fingervarmt.
♦ Tillsätt smör, salt, päronbitar & mjölen. Arbete ihop till en klibbig deg & låt jäsa 45 minuter.
♦ Tryck ut luften ur degen och låt den jäsa 20 minuter till.
♦ Smörj limpformen med smör innan degen läggs ner. Smorde även ovansidan av degen för en extra fin gyllene färg vid gräddning.
♦ Jäs ytterligare 30 minuter. In i ugnen på 200 grader i 45 minuter.



Den här är verkligen ett tips att ni ska testa baka, passade jättebra med päronbitar i då den blev söt & extra saftig.
Helt klart en ny favorit för min del!

Ha en fin kväll hörrni! : )

Skållning!

Många verkar tro att det är jättejobbigt med ett bröd som tar "två dagar att göra".
Då vill jag bevisa motsatsen, för limpan jag brukar göra & variera innehållet i skållas en dag innan själva utbakning.
& tro mej den är så värd det, den blir saftigare än allt annat bröd jag provat baka & håller sig färsk längre än de andra!

Imorgon ska jag prova baka en lite annars variant än jag brukar av den mumsiga limpan så jag gjorde nyss såhär:

 Steg 1. Koka 3 dl vatten.

 2. Tillsätt 1 dl råg, korn eller grahamsmjöl.

 3. Vispa & koka till en gröt 1-2 minuter.

 4. Häll över skållningen i en liten bunke & låt stå över natten.


Se där , tar högst 5 minuter & sen blir det bakning imorrn & en smaskig limpa, testa : ) !

Gamla stan & en hel massa mys : )

Oh, vilken underbar Lördag! : ) 
Solen har skinit hela dagen & vinden har avtagit! 

Så idag tog åkte vi in till Gamla stan & vandrade omkring bland kullerstensgator & mysiga små butiker.
Gillar Gamla stan starkt, får mej att tänka på Rom med både de gamla vackra byggnaderna & de små kullerstensgränderna. 

Vi hamnade efter ett tag på ett jättemysigt bageri med café & åt så underbart stor & supergod brownie med en chokladkräm på & lite valnötsbitar i.
Mums & så grädde till, toppbetyg!



Sedan blev det, en favorit i repris.
Då det blivit en favorit för både jag & Joel!
Oxfilé pizza med rödlök & så vit kebabsås till efter behag, mums igen!

Robinson ikväll med en massa godis & chips :D
Spännande & se om de förstört konceptet som jag älskade då jag var liten!

    

God & härlig lördag på Er : )

It´s friday I´m in love

Som dom sjunger i den glada låten som jag just nu inte minns namnet på typiskt hihi.
Att allting känns så mycket roligare direkt det är Fredag, konstigt men sant : ) !

Idag fick jag hör & häpna : jobbet jag ville ha!!! Så jag ringde och tackade nej åt det andra  : ) !

Sen ikväll så är jag som så himla ofta dödssugen på godis & annat mumsigt!
Så då bestämde jag mej för att göra nå enkelt, men tji fick jag då mikron skulle jävlas med mej då den tydligen hade typ 1600W istället för det vanliga 800.
Så förbannad blev jag, tyvärr eftersom jag ärligt talat före det hade råkat glömma hälla ner sockret!
Förvirrad efter att ha provjobbat ett tag idag kanske?!

Men förbannad & envis som jag är så tog jag det tredje gången gillt!
& nu ska jag snart äntligen få mumsa i mej underbar kola ,plus en hel del annat mumsigt fredagsmys!



Underbart himla god mikrokola!
50 g margarin
3/4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl sirap
1- 1,5 msk kakao

Blanda ingredienserna i en skål som INTE sprängs eller annat hemskt i mikron!
Kolla dessutom hur hög värme just din mikro har.
Jag som hade så himla het mikro körde 1 min M. high effect & sen 1,5 minut till på samma.
Det är bara att ta ut & röra om & känna efter tills sockret smält in i smeten.
Sen brer du ut kolasmeten på en plåt med bakplåtspapper, ställ den kallt & skär sen upp & njut!


Jag gjorde som vanligt JÄTTESTORA BITAR ,då jag älskar stora saker då det gäller sötsaker!
Så man kan ju göra 4 gånger så många som jag gjorde om man vill ha vanlig storlek...
Ska inte vara nå småpjoller enligt mej ; ) !

Ha en härlig fredagkväll allihopa : )

Ett jobb!

Ja, i går fick jag mig ett jobb!
Ingenting är underskrivet så vi får väl hoppas han håller sina ord.
Det är inte det jobb jag hållit tummarna för hela veckan, hoppas fortfarande mer på att de ska vilja ha mej!

Senaste dagarna har jag blivit så himla sugen på att börja prenumerera på något bakning & matlagningstidning.
Gärna med lite inslag av fina porslin & dylikt.
Men hmm vilken är bäst?!
Har bläddrat i alla utom Leilas som kommer ut den 31 mars & den är ju säkert underbar den med!

      

  

Tipsa mej gärna om Er favorit av alla mumsiga tidningar där ute! ; )
Ha en god & mysig torsdagkväll, det ska jag : )

Fixar & trixardag

√ In på Arbetsförmedling
√ Storhandla igen ( Vi är INTE billiga i drift jag & Joel )
√ Baka bröd
√ Tvätta

& så det vanliga : laga mat, diska o s v .

& så det ovanliga , hoppas hoppas & hoppas på att ett jobb jag intervjuats av ska höra av sig.
Håller tummar & tår men jag är en av säkert över 20 personer som intervjuats & jag fick intervjun då dom hade rusch.
Vilket betydde intervju mitt i butiken & en massa avbrytande av kunder. Suck .
Hoppas så mycket att jag har ont i käkarna.

Detta bröd bakades idag för att komma på andra tankar.



Solrosbullar

2 ¾ dl vatten
2 krm salt
1 tsk honung
30 g smör
3 msk solrosfrön till smeten
½ ägg ( använd den andra halvan till att pensla över bullarna & strö över solrosfrön)
2 ¼ dl vetemjöl
2 dl vetekli
2 ¼ dl grahamsmjöl
25 g jäst ( halvt paket )



♥ Börja med att smälta smöret i en kastrull & tillsätt vatten, låt det bli fingervarmt. 
♥ Häll över i en bunke. Smula ner jästen & tillsätt honung, salt & solrosfrön.
♥ Tillsätt sedan mjölen & vetekli, arbeta till deg.  Låt jäsa 30 minuter.
♥ Baka ut på mjölat underlag, forma till runda bullar. ca 6 stycken stora. Pensla med ägg & strö över frön.
♥ Låt jäsa 30 minuter till & sedan in i ugnen 13 minuter på 225 grader på plåt med bakpapper.


Livsnjutare

Det här njuter vi av idag :





Vad njuter Ni av? : )

Tokig i getost & fårost!

Idag firar vi : Joel har fått jobb : ) !
Så vi har varit på Kungsholmen, shoppat & ätit på ett underbart café!
 " Café Fix - Stockholms äldsta café " med underbart god mat!!!
 Dessutom så himla mysigt & fin inredning!

Eftersom jag blivit helt tokig i getost efter att ha prövat det i en jättegrillmacka med marinerad quornfile & massa getost då jag var med Kajsa på café Hängmattan förr en afton, så provade jag idag en liknande variant!
Två dubbel grillmackor med kyckling & fårost , mums! Plus tzatziki & en sallad!



Joel tog sina med kyckling, bacon, ost & rödlök istället & dom var också mums! : ) 
  
 

Shoppat har jag också, ovanligt då nej!
En gul kofta, ganska ljus i färgen så söt, lite somrig : )
& sen ha jag köpt lite annat onödigt med hihi.

Glad helg på Er alla : )

Saftig limpa med brödkryddor & linfrön, mums!

Denna limpa har jag bakat idag, mums!
& nu på en stund ska jag iväg på en spännande grej!
Håll tummar & tår för mej!



Saftig limpa med brödkryddor & linfrön
Dag 1 :
Skållning : 3 dl kokt hett vatten, blanda ner 1 dl rågmjöl eller annat mjöl du gillar.
Vispa & låt stå över natten.

Dag 2:
30 g jäst
1 ½ tsk salt
1,5 msk smör
½ - 1 tsk brödkryddor (blandning av anis & fänkål )
½ dl - 1 dl linfrön
½ dl vetekli
1 ½ dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 ½ dl hett vatten
1 ½ dl ljummet vatten



Ägg för pensling & mera linfrön för att strö över.

♦ Ta fram en stor bunke, vispa ner skållningen & det heta vattnet.
♦ Blanda jästen & ljummet vatten i en liten skål, vispa, häll ner i den stora bunken då det är fingervarmt.
♦ Tillsätt smör, salt brödkryddor, linfrön, vetekli & mjölen. Arbete ihop till en lite klibbig deg & låt jäsa 45 minuter.
♦ Tryck ut luften ur degen och låt den jäsa 20 minuter till.
♦Smörj limpformen med smör innan degen läggs ner. Pensla med ägg  & strö över linfrön.
♦ Jäs ytterligare 30 minuter. In i ugnen på 200 grader i 40 minuter.

Sen är det bara att njuta av nybakt bröd : )

Vilken dag...

Har hållit mej inne idag. Det här är ingen toppen dag.

I afton bakade jag för att försöka komma på andra tankar ett bröd med rivna morötter i.
Det är alltid balsam för själen för mej att baka men ibland så kommer saker ikapp en sen ändå.



Morotsrunding
2 STORA rundingar
25 g jäst
30 g smör
2,5 dl vatten
3 dl grovt rågmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
½ -1 msk honung
¾ tsk salt
1½ - 2 dl rivna morötter

Smält smöret i en kastrull & tillsätt vattnet.
Smula ner jästen i en bunke & häll över spaden, blanda.
Tillsätt sedan salt, honung & de rivna morötterna. Blanda succesivt ner mjölsorterna, spara ½ dl till utbakningen.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Forma sedan på plåt med bakplåtsapper 2 stora rundingar med hål i mitten & nagga. Jäs 30 minuter.
In i ugnen 225 grader ca 16 minuter.


Hoppas Ni haft en fin dag!  

Kardemummabullar med äpple

Idag så var jag bakarsugen igen!
Passade perfekt att baka något mumsigt bröd då allt annat bröd jag bakat just blivit uppätit : )

Jag testade ett recept igen ur min Brödälskarbok som jag gjorde om lite, mumma blev det hursomhelst!



Kardemummabullar med hackat äpple
1 ½ dl ekologisk mjölk
1 dl vatten
2 krm salt
½ msk socker
30 g smör
1 ¼ dl hackat äpple (använde Golden Delicous)
½ ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 ¼ dl rågmjöl
2 ¼ rågsikt
25 g jäst ( halvt paket )
1 tsk Kardemumma

♥ Börja med att smälta smöret i en kastrull & tillsätt mjölk & vatten.
♥ Häll över i en bunke. Smula ner jästen & tillsätt socker, salt och kardemumman.
♥ Hacka äpplet i småbitar & blanda ner. Tillsätt sedan mjölsorterna & arbeta till deg.
♥ Låt jäsa 30 minuter.
♥ Baka ut på mjölat underlag, forma till runda bullar. ca 6 stycken stora.
♥ Låt jäsa 30 minuter till & sedan in i ugnen 13 minuter på 225 grader på plåt med bakpapper.

Lördagens fynd ; )

Jag säger bara mums!  En rolig & god lördag idag : )





          

 Ps. Förstår alla de som älskar Södermalm. Jag är en med er!


Smarrig chokladkaka med spitsad smörkräm

Hej på Er denna härliga fredag!
Idag ska jag & Joel iväg på Södermalm & kolla alla underbara seconhandbutiker vi har hört talats om.
Oh vad roligt det ska bli!

Men först så har jag nu på förmiddagen bakat en så smarrig chokladkaka som jag gjorde en smörkräm till med lite kakao i & spritsade på.
Blev perfekt för mina smakgommar med chokladkaka med smörkräm. Smörkräm är ju bara för gott! : )
 
Jag gjorde en av kladdkakerecepten ur min nya underbara chokladbok, men la smeten istället på ett bakplåtspapper för att få en lite annan form än den vanliga kladdkakansform.
Sen så har jag varit sugen på något med denna underbara smörkräm sen de tog slut mina havreflarn som jag tidigare provat ha krämen i.

Här är den mmm : )



Smarrig chokladkaka med underbar smörkräm

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Smält smöret i kastrull & blanda sedan i hop alla ingredienser till en smet i bunke.
Bred ut på ett bakplåtspapper & grädda prick 10 minuter i nedre delen av ugnen på 175 grader.

Smörkräm: 100 g smör, 1 dl florsocker, 2 tsk kakao & 2 äggulor.
Blanda till en härlig kräm & spritsa en fin klick på chokladkakorna!

Hoppas Ni får en härlig & smarrig fredag, släng ihop denna kaka & njut !
Nu ska jag iväg på shoppingtur & sen blir det en massa gotteri som alltid för att fira fredagen hihi! : ) 

Kunde inte hålla tassarna i styr!

Låt rubriken tala!
Så denna underbara Chokladbok inhandlade jag idag!
Love at first sight eller något liknande tokigt i bakarboksform.
Men tro mej den är FULLPROPPAD av smarriga recept & det med CHOKLAD!
Underbart är bara förnamnet, så nu blir de att försöka bestämma sig vad som först ska provas : )



& kom ihåg nu vänner att det är LillLördag idag & det måste ju firas! : )

Sött goda & gammeldagsa stekpannebröd

Idag var det inte ett väder att hurra för så jag & Joels stora planer om att ta tag i livet skjuter vi på tills imorgon!
Istället bakade jag så himla goda gammeldagsa stekpannebröd!

Smakade på dom direkt efter vi ätit middag, kunde inte hålla mej till kvällsfikat heller ; ) ! 
& jag ville bara ha mer & mer! Bra betyg alltså! 
Kanske beror på att det är 2 dl socker i dem...
Påminner i smaken om min farmors bröd, hennes tekakor var lika söta & goda!



Sött goda & gammeldagsa stekpannebröd
5 dl mjölk
2 dl socker
100 g smör
25 g jäst
½ msk salt
1 msk bakpulver
5 dl vetemjöl
10 dl rågsikt



♥ Smält smör i kastrull & tillsätt mjölk och socker. Tillsätt jäst & bakpulver vid fingervärme.
♥ Häll över i en bunke & blanda i vetemjöl och rågsikt till en smidig deg. Knåda 5-10 min & låt den sedan jäsa 30 min.
♥ Rulla den sedan till rulle & forma golfbollsstora bollar. Platta ut dem på mjölat bord, kavla & nagga dem tunna.
♥ Stek i stekpanna ca 1-2 min sida på hög värme, men inte högsta.


Ta & baka dessa NU!
För de här bröden är verkligen så goda att de är på toppen av min brödlista! : ) Mums mums!

Hjärtliga tekakor

Denna Söndag är en lugn, skön & mycket god söndag.
En rätt vanlig söndag då, bortsett att vi bor här numera ; )  !
Jag har ägnat senaste timmarna till att baka supergoda tekakor!



Hjärtliga tekakor alá Sandra
1 paket jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl ljummet vatten
½ dl vetekli
50 g smör
1 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
7,5 dl rågmjöl
1,5 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver

   

• Koka ihop mjölken, vetekli & havregryn till en gröt.
• Tillsätt sedan smör och vatten. Sänk till fingervärme & smula ner jästen.
• Häll över i en stor bunke & blanda ner mjölen & bakpulvret. Baka ut & använd nå fina formar vet ja!
• Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt 40 minuter & nagga innan de ska in i ugn.
• Ugn 225 grader 10 minuter.



Nu ska jag få mej fläskpannkaka, mmm mmm mmm!
Ha en smaskig & trevlig söndag , det har jag : ) !


RSS 2.0