Sömnlös och surdegsbröd

Kan inte sova...
Vart finns den där on/off-knappen som jag så gärna skulle vilja ha på min skalle?
Då skulle jag ha tryckt på off för ett par timmar sen nu, hjärnan bara rusar på.
Stopp please. Suck.

Ja ja passar på & uppdaterar Er om det goda surdegsbrödet som bakades förr i veckan.



Surdeg :
Dag 1-3
1 dl vatten
200 g råg
100 g rårivet äpple
 
Vattnet ska vara 35 grader. Blanda ihop och lägg i glasburk med lock.
Rör om en gång per dag till dag 4 då ska du:
Skrapa ner grundsuren i en bunke. Fyll på med 200 g mjöl och 2 dl vatten 35 grader.
Rör om ordentligt & låt stå ett dygn till, fortfarande i rumstemperatur.
Dag 5 : Surdegen är klar, förvara i kylskåp tills du ska använda den. I kylen håller den 10 dagar.


Surdegsbröd:
20 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 dl rågsurdeg
1 msk socker
1½ tsk salt
1½ dl vetemjöl special
6 dl vetemjöl

Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, socker, salt & vetemjöl special.
Arbeta ner så mycket mjöl att du får en hanterbar men kladdig deg. Jäs 30 min.
Arbeta degen ytterligare. Knåda och forma till en limpa. 
Låt jäsa 40 min. Ugn 225 grader, sätt in limpan och dämpa värmen till 175 grader.
Grädda brödet i ca 35 - 40 min.
 

Hoppas ni sussar gott!

Rolands ljuva kanelbullar

Har bakat bullar i olika former i onsdags! Vi bakade även ett himla gott bröd då, som jag lägger in senare.
Tog med mej kanebullar hem, mums men bakade även en jättefin krans med mandelmassafyllning & kanelsnurror.
Före fick vi se på en liten teorifilm av en Roland en gullig gubbe hihi & här har ni hans supergoda bullrecept!



Rolands ljuva kanelbullar
40 stycken
5 dl mjölk
100 g jäst
1½ tsk salt
1 msk kardemumma
1 dl vit sirap
150 g smör
16 dl vetemjöl
1 ½ dl vetemjöl special

Kanelfyllning som blandas ihop innan du breder den på degen:
250 g socker
250 g smör
3 ½ msk kanel

Rör ut jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, vetemjöl special, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakning.
Arbeta degen i matberedaren 7-9 minuter. Jäs sedan i bunken ca 30 min.
Dela nu degen i 4 bitar & kavla ut varje del till en rektangulär platta. Bred på kanelfyllningen.
Låt jäsa på plåt ca 35 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och vatten & strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader 8 - 10 minuter.

Fredag igen , härligt! Nu blir det iväg till skolan & göra prov, nervöst!
Puss & hej!


Krutonger krutonger ...

Går inte att fatta hur goda de här är innan man gjort dem!!!
& då ska man inte snåla med oljan, smöret, salt & t ex vitlök & rosmarin! Underbart gött!
Som små tjocka chips ungefär hehe.



Brödkrutonger
2-3 formfranskaskivor per person
matolja
smör
salt
vitlök
( plus t ex rosmarin om man vill )

Kantskär brödet & skär det sedan i 1X1 cm tärningar.
Lägg brödtärningarna i en stekpanna och häll i olja & klicka dit smör efter behag!
Krydda & stek dem tills de är gyllenbruna & krispiga, härligt friterade mmm.
Låt rinna av på papper & sen är det bara att njuta som godis eller på någon mat eller sallad!

Nu är det dags att ta tag i lite måsten! Hörs snart igen :)

Småfranska doppade i vallmo eller sesamfrön

Det är riktigt gott att doppa småfranskorna/frallornas topp i vallmofrön eller sesam.
Min favorit är de med vallmofröna, mums!
Dessa småfranskor blev så härligt luftiga & saftiga precis som de ska vara tycker jag!
Mycket godare än de förra frallorna jag bakade & jag som gillade de så mycket, men dessa vinner lätt!

Ta nu fram dessa ingredienser och sätt igång :) !



Småfranska doppade i vallmo eller sesamfrön
50 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
Lös upp jästen med lite av vätskan.
Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt 5-10 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
Låt degen jäsa minst 30 minuter.
Ta upp & knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 18-20 delar (70 g styck).
Forma runda bullar. 
Blöt ett papper doppa frallans topp i det blöta pappret & sen i skål med t ex vallmofrön.
Låt jäsa minst 30 minuter till på klädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader & grädda ytterligare 7 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Nu är det dags för mej att sätta igång med alla måsten! Skulle ha sig en liten ompalomp som fixade allt!

Tekakor som inte går att få nog av!

Så är det, detta är ett nytt favoritbrödrecept.
Mmmmm tekakor, får både mamma & farmorlängtan av dessa godbitar! :)

Det kommer ett till recept imorrn eller måndag, önskar jag hade bild på allt som bakats & fikats från skolan men det har jag inte orkat med.
Bra de inte är snåla än så man får ta hem gratis nästan jämt & annars kostar det oss jättelite ändå så det är bara handla :) .

Förutom det jag lagt upp och det jag ska lägga upp mer så har vi bakat : judekakor, franska pepparkakor, chokladsnitt och mandeltebröd. Vi hade en lektion med bara olika sätt man gör småkakor, de olika uppslagssätten som de så fint kallar det.  




Therns bageris tekakor. Från en tidsskrift 1984.
½ liter mjölk
50 g jäst
100 g socker
100 g margarin
10 g / 1 tsk salt
ca 1,6 liter vetemjöl

Smält margarin & häll på mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen i vätskan & blanda i resten av ingredienserna. Arbeta samman till en lagom fast deg.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord. Väg degbitar till 55-65 g styck. 
Forma på valfritt sätt dem till kakor, nagga & lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa en timma.
Grädda i ugn 8-10 minuter på 225 grader.

Hörs snart igen & vet ni vad jag flyttar nog nästa helg, hoppas det blir bra! :)
Denna lördagkväll ska det mysas med massa godis & chips igen, så skönt!

Foccacia med basilika, körsbärstomat & riven ost

Det här bakades också i Tisdags. Godaste Foccacian ever :)
Jag valde att ha basilika, körsbärtomater & riven ost på, så himla gott!!!



Det var faktiskt Leila Lindholms ljuva recept som användes!

Leilas Foccacia
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. 
Strö sedan över t ex delade körsbärstomater, hackad färsk basilika och riven ost som jag.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Har bakat 6 stycken andra saker sammanlagt de två dagarna som gått.
Så inlägg kommer, ivarjefall på det jag fick ta hem igår!
& snart är det helg mina vänner, skönt skönt! : )

Chokladbrownies med hallonfrosting

Hej!
Det här så himla goda bakade vi idag (bland annat) & fick ta hem.
& nu har jag & Joel ätit upp allt till efterrätt, gotti gott!



Chokladbrowniesmet:
150 g mörk choklad
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1,75 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Smält choklad & smör i en skål över ett vattenbad.
Vispa socker och ägg luftigt, rör i den smälta chokladen & smöret.
Tillsätt mjöl & vaniljsocker, blanda till en jämn smet.
Smörj en form, strö eventuellt.

Hallon Cream Cheese-smet :
100 g färskost
2 msk socker
½ ägg
1 tsk vetemjöl
1 dl hallon (antingen för garnering eller blanda ner)

Häll i chokladsmeten i den smorda t ex ringformen, häll över Cream Cheese-smeten.
Dra några drag med en kniv i smeten så att den blandas lätt.
Grädda i ugnen ca 15 min, 175 grader.

Hörs snart igen, då får ni se det andra goda vi bakade & jag också fick ta hem : ) .
Kram från Sandra åter & åter igen lyssnandes på Chasing Cars med Snow Patrol .

Stora dessert kokboken

Den här boken vill jag tipsa Er alla att köpa.
Jag kunde inte låta bli att köpa den! 
Trots att jag absolut inte skulle köpa något som jag inte verkligen är i behov av... 
Är så fin inspiration i denna dessertbok & 300 sidor dessutom. 



Igår bakade jag chokladbollar igen. Är inne i en chokladbollsfas, det är sååååå gott.
Passar dessutom utmärkt att baka dem nu då man ska hinna med alla läxor & annat i livet med.

Hoppas Ni har haft en bra start på veckan! Nu ska jag börja med middagen!

Plättar med sylten på, det är så gott & få.

Vi kokade sylt också förr i veckan, är ju så gott med hemmakokad jordgubbssylt.
Enkelt dessutom.
& utmärkt till plättälskaren ,alltså jag.
Jordgubbssylt,vispad,sockrad grädde på nygräddade plättar mmm!

Annars har vi av smördeg bakat franska bakelser som vi fick fylla med allt från vaniljkräm, bär & vispgrädde till räkor i en supergod röra, champinjonstuvning m m.
Åh de blev så fina, men dock inget fint efter en resa hem från skolan...
Men mycket, mycket goda & roligt att få prova på det här med att göra egen smördeg.
Det tar ju sin tid & tålamod.

Torsdagen bakade vi ljuvliga morotskakor, prick lika goda som det recept jag brukar baka hemma.
Samma lektion som morotskakan så bakade vi Rörd Sockerkaka med rivet äpple, citron & citronskal.
Den var god men inte alls som det t ex morotskakan, den kan jag inte hålla tassarna ifrån!

Ta nu & köp hem ½ liter jordgubbar & kokar er denna jordgubbssylt :



Jordgubbssylt
½ l jordgubbar
350 g socker
1 g citronsyra
1 msk vatten

Dela jordgubbarna i 4 bitar.
Koka upp tillsammans med sockret och koka i 15 min, under omrörning. Skumma noga (ta bort skum med sked hela tiden under kokandet).
Blanda vatten och citronsyra och tillsätt det efter ca 5 min kokande.
Tag bort från värmen & häll upp i varma rena burkar.
Förvara sylten kallt.
 
Igår blev en kväll full av pizza,godis,ostkrokar & teve. 
Nu bär det av på någon timma till Sportsbar & äta supergod middag & se på fotboll!
Hörs snart & ha nu en härlig & god lördag som jag!

Baguetter & frallor av samma deg

Hej på Er!
Ledsen jag inte uppdaterat på länge, för tro mig det har bakats & bakats, ätits & ätits!
Händer så mycket på alla sätt & vis i mitt liv just nu.
Men här kommer ett inlägg & det kommer ett imorrn med!



Baguetter & frallor
Vatten 1000 g eller 1 liter
Vetemjöl special 2000 g eller 3,3 liter
Originaljäst 70 g
Socker 10 g 2/3 matsked
Salt 30 g eller knappt 2 matskedar

Om mjölet är rumsvarmt bör även rumsvarmt vatten användas. Justera annars temperaturen härefter.
Lös upp jästen i vatnet, lägg i salt, socker och vetemjöl. Blanda till deg & knåda för hand 30 minuter eller degknådare 7-15 minuter beroende på hur hög hastighet du använder.
Efter knådning dela upp i ämnen direkt baguetter 300 g, småfrallor 70 g. Forma först till klot varesig du gör baguetter eller frallor. Om du gör bagetter platta ut degen till en rektangel och vik först på hälften och sedan viker du igen, trycker ihop mitten och lägger den sidan neråt.
Gör 45 graders snitt på baguetter. Lägg på plåt med bakplåt, ställ ugnen på 40 grader jäs 40-50 min.
Under jäsningen bör man värma upp ugnen till 275 grader.
Direkt man sätter in brödet bör man göra ånga t ex ställ en kastrull med vatten i ugnen.
Du kan nu sänka till 220 grader. Frallor till 250 grader. Baguett ca 19 min, småfralla 8-12 min.

Hoppas ni mår bra!

Petit Choux med ljuvliga fyllningar

Det här är så roligt att göra & så lyxigt gott att jag verkligen hoppas ni provar baka dem.
Gör absolut de fyllningar jag rekommenderar nedan.
Dessa bakade vi på onsdagen på skolan & fick ta hem, de slukade jag fort. Vi hann även baka smördeg som vi ska använda nästa vecka. 



Igår bakade vi choklad & kolamördegspajer i mazarinformar med lingon till dekor. De blev så vackra att oh ändå. 
Vi bakade även korintkakor, oväntat goda men allt med choklad i är ju bäst!

Petit Choux
110 g vetemjöl
1,85 dl vatten
3 g salt
75 g smör
3 ägg

Sikta mjöl över ett bakpapper.
I en kastrull koka upp vattnet & tillsätt salt & smör, rör tills det är smält & ta av från plattan. Häll över i en rostfri bunke & häll ner det siktade mjölet & rör som tusan nu!
Knäck ner ett ägg då du kan forma degen till en ganska torr boll av deg. Rör som tusan ett tag & rör sen ner ett till ägg, hårt med en träslev.
Ta nu upp en stor degklick på träsleven & håll den en bit ovanför bunken. Pröva att räkna hur långt tid det tar för degen innan den ramlat ner i bunken, om du räknar till just tre då den hamnar i bunken igen är degen klar.
Tar det längre tid tillsätter du det tredje ägget och rör fort & hårt igen. Nu borde den vara klar.
Spritsa ut på bakplåtspapper antingen ca 7 cm långa & 3 cm breda "streck". Du kan spritsa runda även.
In i ugn 220 grader 10 minuter, ta ut & sänk till 200 grader & sätt in plåten ett par minuter till. De är klara då de ser gyllenbruna & liknar wienerbröd i konsistens.




Jag fyllde de flesta av mina med vaniljkräm "Creme Patissiere",  vaniljgrädde & chokladfondant, passar helt perfekt ihop de tre!

Hoppas det är bra med er.

Äppelpaj med hemgjord vaniljsås

Idag bakade vi olika äppelpaj varianter på skolan. Till det gjorde vi vaniljsås.
Fruktansvärt gott ihop & jag får upp en massa minnen av pajefterrätter hemma i Kusmark : )

Vi fick ta hem idag med så här såg jag & min kompanjons ut. Då vi bara skulle göra en lite lyxigare men vanlig variant med smuldeg strödd över & annan pajdeg i botten & kanter.



Äppelpaj med både pajdeg & smuldeg
Pajdeg för botten & kanter :
3 dl vetemjöl
150 g margarin
1 ägg

Smuldeg över äppelfyllning:
75 g smör
75 g havregryn
75 g smör
Blandas ihop & strös över.

Fyllning:
4-5 äpplen t ex Granny Smith
4 msk strösocker
1 tsk kanel

Ugn 225 grader.
Börja med attt göra pajdeg. Baka ut den mellan två smörpapper.
Lägg ner i smord springform, låt lite deg hänga över kanterna.
Förgrädda i ugn 10 min (gärna med bakpapper & massor av ris i för att pajdegen ska hålla sig så hög som möjligt).

Skala under tiden äpplena, dela dem i klyften. Blanda dem i en bunke med kanel & socker.
Strö lite maizena mjöl i botten av pajen & lägg nu över alla äpplen.

Gör en smuldeg & strö över eller gör en till pajdeg & lägg snygga remsor över pajen.
In i ugnen ca 20 min till.

Äkta vaniljsås, hemgjord Creme Anglaise
½ vaniljstång
2 dl mjölk
2 dl grädde
4 stora äggulor
1 tsk maizena (valfritt)
2 dl vispad grädde kan även tillsättas

Skär vaniljstången på längden & skrapa ur fröna i en kastrull med mjölk. Lägg även i vaniljstjälkarna.
Koka upp mjölk & grädde , låt stå i 5-10 minuter & svalna. Ta bort vaniljstången.
Vispa under tiden äggulorna med socker samt Maizena till en fluffig äggsmet.
Rör ner äggsmeten i gräddblandningen med t ex en träslev & sätt kastrullen på medelvärme.
Får absolut inte koka & rör sakta med sleven hela tiden, den ska inte bli så tjock som vaniljvisp.
Häll över efter ca 10-15 minuter i en annan bunke & låt vaniljsåsen kallna.



Imorgon ska vi baka något desto mer spännande, blir intressant att få lära sig & så smarrigt det med : ) .
Hoppas ni haft en bra start på veckan!


RSS 2.0