Limpa med rågskållning och linfrön

Hej!

Nu har jag varit hemma i Solna i prick ett dygn! Går så himla fort att flyga hit (1h) så det nästan är overkligt att man så nyss varit i norra norrland.
Idag har det storhandlats grejer till lägenheten, då det är mycket som behövs för att göra det mer personligt och hemtrevligt här i nya lägenheten.
Har köpt två långa fina kuddar att ha i soffan, de är randiga i fina glada färger! Har också köpts bland annat: gardiner, en stor spegel, 4 st ljuskoppar, 2 st dukar, besticklåda, handdukar med mera.

Här kommer brödet jag bakade förr i veckan, mycket gott!



Limpa med rågskållning och linfrön

Dag 1 : Skållning:
3 dl vatten
1 dl Rågsikt
Koka i en kastrull och rör om under tiden. Är klart då det tjocknat som en gröt.
Låt stå framme i en bunke över natten.

Dag 2:
30 g jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
2 msk smör
1 dl linfrön
4 ½ dl vetemjöl
6 dl rågsikt
1 ½ dl hett vatten
1 ½ dl ljummet vatten

Blanda ihop skållningen och det heta vattnet i en stor bunke.
Blanda jästen och ljummet vatten i en annan liten skål. Häll sedan över jästblandningen i den stora bunken då det är fingervarmt. Tillsätt smör, linfrön, jäst, socker, salt och mjölen.
Arbeta med en slev till en klibbig deg och jäs 45 minuter.
Tryck sedan ur luften och låt jäsa 20 minuter till. Smörj en limpform eller ta en plåt med bakplåtspapper på.
Häll över degen och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Grädda på 200 grader i 45 minuter.
Spraya gärna under gräddningen in vatten, så får brödet en härligt hård yta.



Nu ska vi gå och köpa godis och chips, ikväll blir det att se serier hela kvällen!
Ha en finfin lördagkväll! : )

Kladdkaka med mörk choklad och marshmallows

Goddag!

Här kommer den så himla goda kladdkakan med mörk choklad och marshmallows jag bakade i tisdags.
Den här borde ni baka nu på direkten, en favorit helt klart!
Har då just bakat ännu en ny variant av kladdkaka som just står och svalnar.
Så även den kommer upp på bloggen om någon dag med. Och brödet som jag bakade i tisdags med såklart!



Kladdkaka med mörk choklad och marshmallows
200 g mörk blockchoklad
200 g smör eller margarin
4 ägg
4 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
Valfri mängd marshmallows



Ugn 175 grader.
Smörj och bröa en springform.
Smält smöret i kastrull och bryt ner chokladen, rör om tills allt är smält.
Ta fram en bunke och knäck ner äggen. Tillsätt salt,vaniljsocker och socker, vispa poröst.
Blanda ner bakpulver,vetemjöl, kakao och smör/choklad-blandningen.
Häll ner smeten i formen och strö över en stor hög med mashmallows.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Låt svalna och ställ den sedan en stund i frysen innan uppskärning av bitar då den är väldigt kladdig.
Servera gärna med vaniljglass eller grädde till!




Nu ska jag börja packa, för imorgon afton är det jag som sätter mej på flyget tillbaka till Stockholm!

Ha en fortsatt finfin dag, det ska jag : )

Whoopie pies

Godkväll!

Idag har jag hunnit baka en massa, massa! Igår med!
Igår bakade jag bland annat mjuka chokladkakor med vit glasyr och ringlad mörk choklad. Recept och bild här http://dromkaka.blogg.se/2009/february/kan-man-tanka-sig.html
Idag bakade jag en massa nytt, som Whoopie pies ett amerikanskt litet bakverk.
Och så bakade jag en limpa med skållning och en kladdkaka med mörk choklad och marshmallows. Recept och bilder kommer självklart på dem med, goooda!

Whoopie pies är amerikanarnas svar på macarons / makroner och är visst minst lika populära där som cupcakes!
Personligen så förstår jag inte hypen efter att ha smakat dem. Då är då t ex kladdkaka 100 gånger godare enligt mej. Men smaken är som baken och tur är väl det?!



Whoopie Pies med vaniljsmak och chokladganache-fyllning
ca 50 kakor 25 dubbla
100 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 rumsvarmt ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt (jag skulle tipsa om att minska till mindre än ½ tsk)
½ dl mjölk



Ugn 175 grader. Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tillsätt ägg och rör om tills det är blandat.
Rör ner alla torrvaror. Avsluta med att blanda i mjölken, rör om försiktigt. Droppa eventuellt ner någon droppe pastafärg eller karamellfärg.
Spritsa ut runda pluppar på bakpappersklädd plåt, som en femkrona stora.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen (nära mitten) 8-10 minuter. De ska inte få färg.



Chokladganache:
1,5 dl vispgrädde
225 g choklad
Värm grädden i kastrull och blanda ner chokladen. Låt det puttra lite, ta sedan av från plattan och ställ i kylen.
När ganachen är kall; bred ut över en kaka och sätt ihop med en annan.



Nu är det snart läggdags, ska fortsätta läsa på boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann!
Godnatt : )

Cheesecake med jordgubbar

Idag så bakar jag på igen, så nu är tre plåtar bullar just tagna ur ugnen!
Är ju så gott med bullar så de sista åts upp igår  och då var det lika bra att baka nya idag : )
Och nu väntar jag på grillat till middag och sen den somrigaste efterrätten av dem alla: jordgubbar med gräddglass!

Här kommer i varjefall recept på cheesecake med jodgubbar, mitt egna recept. Har visst väldigt svårt att följa recept, går alltid att ändra i varjefall något. Men denna gång så  ändrade jag visst på allt utom mängden på grädden och cream cheese.



Cheesecake med jordgubbar

250 g Digestivekex
150 g smält smör
300 g cream cheese ( t ex Philadelphia)
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk lime
2,5 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar

Krossa kexen till smulor och blanda ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en springform.
Vispa samman cream cheese, florsocker, vaniljsocker och lime tills det är slätt.
Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i cream cheese-blandningen.
Häll smeten över kexbotten och släta ut den med t ex en stekspade.
Ställ den nu i kylskåpet minst 3 timmar eller gärna över natten.
När kakan ska serveras tas sidorna loss och du garnerar med jordgubbarna eller andra bär om du så vill!



Ha en finfin lördagkväll! : )


Prinsesstårta

Prinsesstårta är aldrig fel tycker jag, så därför bakade jag en sån plus en cheesecake (recept kommer!) till mitt kalas i fredags.

Gjorde en med helt vanligt innehåll. Vanlig ljus tårtbotten, vaniljkräm, hallonsylt och vispgrädde.
Som ni ser fick den bli rosa och toppad med de ljusgula blommorna jag gjort av sugarpaste med marshmallowssmak.

Prinsesstårta är något jag aldrig gör på jobbet, så det var riktigt länge sen sist! Men kul : )



Och så vill jag tipsa alla om att imorgon startar Trästocksfestivalen här i Skellefteå och pågår enda till lördagnatt. Gratis inträde och en hel del bra artister som t ex Säkert! , Those Dancing days med mera : )

Mitt tårtkalas

Hej på er!

Är sedan igår på dagen i Svansele och har det gott, så därför kommer bara en bild upp nu på de två tårtorna jag hade bakat till mitt kalas i fredags. För det är enda bilden jag har då de ligger på datorn i Kusmark de andra!

Jag bjöd på cheesecake med jordgubbar på och prinsesstårta : )



Så recept och mer bilder kommer så småningom : )

Fondant med smak av marshmallows

Godkväll!

Idag har det bakats hela dagen lång! Kul, kul!
Har bakat tårtbotten, en ny slags cheesecake, morotskaka i långpanna med glasyr och en dubbel sats med chokladbollar.  Och nu är jag sprängfärdigt proppmätt, kakmonster-jag...



Ovan är en bild på de gula sugarpaste / fondant blommorna med strösselpärlor jag gjorde för några dagar sedan. Gjorde vita med men har ingen bild på dem!
Tyvärr hade jag ingen gul pastafärg så jag använde gul karamellfärg istället och tråkigt nog är de blommorna redan väldigt bleknade. Inte såhär klargula längre, men de ska användas imorgon ändå för då blir det att göra tårtan klar och cheesecaken. Sen blir det aftonkalas!


Så sen i helgen eller efter helgen kommer nya recept och bilder! 
 


Kanelbullar med vaniljkräm på!

Godkväll!

Nu har jag redan varit hemma i 10 dagar! Tiden springer fram och snart fyller jag 24 år. På fredag!
Gah, var jag inte nyss 14?!
Nu får tiden allt ta och sakta ner sig. Är ju så mycket jag vill hinna med innan jag blir gammal som gatan ; )



Har knappt bakat nå på dessa 10 dagar hemma heller, endast kanelbullar med vaniljkräm på. Men det är inte så konstigt för det har inte varit en enda dag med dåligt väder. Och då är det ju illa om man inte passar på och är ute och skaffar sig soleksem, eller lite brunhet om man har riktigt tur ; )

Idag har jag gjort en massa sockerblommor, för till helgen någon afton blir det kalas! Så nu ligger de och torkar.

Kanelbullar med vaniljkräm på

Fyllning till en deg med 0,5 liter mjölk i :

4 dl kall vaniljkräm eller marsankräm

150 g rumsvarmt smör
5 tsk kanel
½ msk vaniljsocker

Röres ihop till en smet. Bred ut över degen och forma till bullar.
Låt jäsa och pensla dem sedan med uppvispat ägg. På med en stor klick vaniljkräm och pärlsocker.
In i ugnen 225 grader 10-15 minuter.
 

Mycket gott : ) 

Lägger in om någon dag bild på sockerblommorna och sen efter helgen vad som bakats till kalaset!
Ha en finfin kväll!

RSS 2.0