Hallonripplad Cheesecake
Hej! : )
Här kommer en cheesecake med hallonkompott jag bakade nu i påsk.
Mycket god, mmm!
Hallonripplad Cheesecake
1 paket frysta hallon ca 250g
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk + 2 msk majsstärkelse (Maizena)
100 g smör
200 g digestivekex
600 g naturell färskost t ex Philadelphia
2½ dl Kesella (1%)
2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
4 ägg
½ tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och socker. Tillsätt 2/3 av hallonen, spara resten till garnering.
Tillsätt 1 msk majsstärkelse och 1 msk vatten och rör om i kastrullen. Låt koka ihop 2 minuter.
Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer. Ställ i kylen, rör om då och då.
Smält smöret och krossa kexen till smulor, blanda ihop.
Tryck ut blandningen i en springform så att det blir jämnt.
Vispa kesella, färskost, socker, salt, vaniljsocker och 2 msk majsstärkelse slätt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa tills allt blandats väl.
Häll ca 4½ dl av fyllningen över bottnen och bred ut. Ringla över nästan 1 dl av hallonsåsen.
Upprepa ytterligare 2 gånger.
Ställ in mitt i ugnen och sänk värmen till 125 grader, tillaga i ca 1½ timme.
Fyllningen kan fortfarande vara lite lös när den är färdig men stelnar när den svalnat.
Ta ut kakan och låt svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och låt i kylen över natten.
Garnera med bären och servera gärna med glass till.
Hej svejs! : )
Här kommer en cheesecake med hallonkompott jag bakade nu i påsk.
Mycket god, mmm!
Hallonripplad Cheesecake
1 paket frysta hallon ca 250g
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk + 2 msk majsstärkelse (Maizena)
100 g smör
200 g digestivekex
600 g naturell färskost t ex Philadelphia
2½ dl Kesella (1%)
2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
4 ägg
½ tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och socker. Tillsätt 2/3 av hallonen, spara resten till garnering.
Tillsätt 1 msk majsstärkelse och 1 msk vatten och rör om i kastrullen. Låt koka ihop 2 minuter.
Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer. Ställ i kylen, rör om då och då.
Smält smöret och krossa kexen till smulor, blanda ihop.
Tryck ut blandningen i en springform så att det blir jämnt.
Vispa kesella, färskost, socker, salt, vaniljsocker och 2 msk majsstärkelse slätt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa tills allt blandats väl.
Häll ca 4½ dl av fyllningen över bottnen och bred ut. Ringla över nästan 1 dl av hallonsåsen.
Upprepa ytterligare 2 gånger.
Ställ in mitt i ugnen och sänk värmen till 125 grader, tillaga i ca 1½ timme.
Fyllningen kan fortfarande vara lite lös när den är färdig men stelnar när den svalnat.
Ta ut kakan och låt svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och låt i kylen över natten.
Garnera med bären och servera gärna med glass till.
Hej svejs! : )
Devils Food Chocolate Cake
Hejsvejs!
På onsdagafton tog jag tåget hem till norrland så jag var framme tidigt på torsdagmorgonen.
Så härligt att vara hemma och träffa alla, mysa, skratta, baka osv : )
Torsdagkvällen bakade jag denna amerikanska chokladtårta för att ha till efterrätt på fredagens påskmiddag.
Så galet god! Choklad, choklad, choklad; vad kan gå fel?! ; )
Devils Food Chocolate Cake
1,5 dl farinsocker
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 krm salt
200 g mörk choklad (t ex block)
Choklad ganache:
4 dl vispgrädde
350 g mörk choklad (t ex block)
2-3 tsk smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör, socker och sirap krämigt.
Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
Blanda mjöl, kakao, salt, bakpulver och vaniljsocker.
Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i ägg/smörkrämen.
Smält chokladen över ett vattenbad och vänd försiktigt ner den med.
Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner.
Fördela smeten över tre smorda springformar.
In i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Gör under tiden Choklad ganache:
Hacka chokladen.
Koka upp grädden och tag av den från värmen.
Rör ner chokladen och smöret i grädden.
Lägg första botten upp och ned och bred över glasyr.
Samma sak med andra botten, upp och ned.
Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr och runt tårtan.
Låt gärna stå över natten och servera sedan gärna med en klick grädde eller glass.
Dekorera gärna med hallon innan serveringen.
Jag hade först tänkt att dekorera tårtan med sockerkanderade rosenblad för att det är så fint.
Men kom fram till att hallon skulle ge tårtan det lilla extra smakmässigt, då det syrliga möter chokladen och det söta.
Serverade alltså tårtan efter att den hade fått stå i kylen över natten så att den riktigt fått suga åt sig av ganachen. Vispade grädde till och hade även vaniljglass ifall man hellre ville ha det.
Mycket gott det här, prova baka den! : )
Ha en finfin kväll!
Rachel Allen: Bake!
Var ett tag sedan jag skrev nu! Varit en period nu igen med bakande av ungefär tusen chokladbollar och tusen kladdkakor, så har inte haft nå nytt recept att lägga upp här! Men det kommer senast i påsk!
Jag ger er däremot ett tips på ett brittiskt program med bakning. Rachel Allen: Bake!
Det går på tv8 och hon Rachel gillar jag så himla mycket. Verkar vara en sån god människa.
Hennes program är så bra då det både är att hon bakar en massa olika och att hon besöker olika framgångsrika konditorier och bagerier runt om i världen. Verkligen intressant och jag tipsar alla bakintresserade att se programmen!
Nu ska jag ut i solskenet med Joel och sitta på någon av de gröna gräsmattorna med blommor i alla möjliga fina färger! Det något av allt jag älskar med Stockholm, alltid mycket tidigare vår och sommar här! Och dessutom senare höst och vinter än i norrland. Det är great!
Ciao bella!
Jag ger er däremot ett tips på ett brittiskt program med bakning. Rachel Allen: Bake!
Det går på tv8 och hon Rachel gillar jag så himla mycket. Verkar vara en sån god människa.
Hennes program är så bra då det både är att hon bakar en massa olika och att hon besöker olika framgångsrika konditorier och bagerier runt om i världen. Verkligen intressant och jag tipsar alla bakintresserade att se programmen!
Nu ska jag ut i solskenet med Joel och sitta på någon av de gröna gräsmattorna med blommor i alla möjliga fina färger! Det något av allt jag älskar med Stockholm, alltid mycket tidigare vår och sommar här! Och dessutom senare höst och vinter än i norrland. Det är great!
Ciao bella!