Äppelpaj med hemgjord vaniljsås
Idag bakade vi olika äppelpaj varianter på skolan. Till det gjorde vi vaniljsås.
Fruktansvärt gott ihop & jag får upp en massa minnen av pajefterrätter hemma i Kusmark : )
Vi fick ta hem idag med så här såg jag & min kompanjons ut. Då vi bara skulle göra en lite lyxigare men vanlig variant med smuldeg strödd över & annan pajdeg i botten & kanter.
Äppelpaj med både pajdeg & smuldeg
Pajdeg för botten & kanter :
3 dl vetemjöl
150 g margarin
1 ägg
Smuldeg över äppelfyllning:
75 g smör
75 g havregryn
75 g smör
Blandas ihop & strös över.
Fyllning:
4-5 äpplen t ex Granny Smith
4 msk strösocker
1 tsk kanel
Ugn 225 grader.
Börja med attt göra pajdeg. Baka ut den mellan två smörpapper.
Lägg ner i smord springform, låt lite deg hänga över kanterna.
Förgrädda i ugn 10 min (gärna med bakpapper & massor av ris i för att pajdegen ska hålla sig så hög som möjligt).
Skala under tiden äpplena, dela dem i klyften. Blanda dem i en bunke med kanel & socker.
Strö lite maizena mjöl i botten av pajen & lägg nu över alla äpplen.
Gör en smuldeg & strö över eller gör en till pajdeg & lägg snygga remsor över pajen.
In i ugnen ca 20 min till.
Äkta vaniljsås, hemgjord Creme Anglaise
½ vaniljstång
2 dl mjölk
2 dl grädde
4 stora äggulor
1 tsk maizena (valfritt)
2 dl vispad grädde kan även tillsättas
Skär vaniljstången på längden & skrapa ur fröna i en kastrull med mjölk. Lägg även i vaniljstjälkarna.
Koka upp mjölk & grädde , låt stå i 5-10 minuter & svalna. Ta bort vaniljstången.
Vispa under tiden äggulorna med socker samt Maizena till en fluffig äggsmet.
Rör ner äggsmeten i gräddblandningen med t ex en träslev & sätt kastrullen på medelvärme.
Får absolut inte koka & rör sakta med sleven hela tiden, den ska inte bli så tjock som vaniljvisp.
Häll över efter ca 10-15 minuter i en annan bunke & låt vaniljsåsen kallna.
Imorgon ska vi baka något desto mer spännande, blir intressant att få lära sig & så smarrigt det med : ) .
Hoppas ni haft en bra start på veckan!
Mums vad gott med Äppelpaj! :)
Mums vad gott med Äppelpaj! :)
Åh gud så gott! vaniljsåsen låter jättegod!
åhå så krispigt och gott!
Det är så gott med hemgjord vaniljsås!
Det är något alldeles speciellt med hemgjord vaniljsås. Äppelkaka föralldel, men egen vaniljsås känns härligt präktigt! :-D
jaa, flytta är verkligen inte roligt när man inte gör det på eget val :( men men, det är väl bara att vi vänjer oss när vi envisas med att bo i sthlm & gbg...
pajen ser god ut, fastän jag inte ens tycker om äppelpaj. jag har nog ett sötsug ;)
Oj va jag blev sugen på äppelpaj!! Ser mumsigt ut!:)
Den såg verkligen maffig ut! Men framför allt god.
pajen såg jättegod ut och inget slår hemgjord vaniljsås! :)
sv: okej, det låter som att du har haft och kommer få en fortsatt bra vecka :)
den här veckan har jag hittills inte gjort mer än tränat, planerat lite och till helgen ska jag bege mig till sthlm för att hälsa på syster samt gå på ett möte :)
du får ha en fortsatt bra kväll :)
Woow, den verkar hur god som helst! Måste testas nästa gpng jag ska till pappa för han är äppelpajs älskare! ;)
Mm, äppelpaj:) Äppelpaj är verkligen höst, när äpplena lyser gröna och röda i träden..
Vad underbart med hemgjord vaniljsås! :)
Synd att jag inte såg detta igår, gjorte en äppelkaka då men nu blev jag sugen på denna:) Det blir nog så nästa gång!